top of page
  • Foto van schrijverde Relatieballon

Mars en Venus

Waarom mannen van Mars en vrouwen van Venus komen(en dus zo verschillen).


Er bestaat geen typische man of typische vrouw. We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Sommige eigenschappen zijn echter wel heel verschillend en hebben invloed op hoe we elkaar zien.  


Liefdeslessen – Die andere planeet leren kennen geeft begrip, humor en diepgang.

”Ninety-nine percent of the confusion and frustration between men and women is because we assume we are versions of each other.”  – Alison Armstrong –

We starten deze blog met een disclaimer. We hebben namelijk allemaal een mix van mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Er is dan ook niet iets als de typische man of de typische vrouw. Er zijn echter een aantal eigenschappen die doorgaans alleen bij vrouwen te zien zijn en vice versa bij mannen. Die eigenschappen hebben nogal wat invloed op ons gedrag en als we daar naar kijken door onze eigen bril, dan trekken we niet alleen verkeerde conclusies maar missen we vooral hoe we elkaar kunnen ondersteunen. De eerste om hier te noemen is hoe we “gewired” zijn, oftewel hoe onze mind werkt. Daar is zoveel over te vertellen maar ik zal me in deze blog beperken tot twee.


Gloeilamp versus zaklamp….

We verschillen in de manier waarop we onze omgeving waarnemen. Vrouwen hebben een gespreide waarneming, waar mannen een sterk gefocuste waarneming hebben. Vrouwen nemen hun omgeving waar in alle richtingen en nemen daarbij zoveel mogelijk details op. Mannen nemen maar een deel van hun omgeving waar, maar doen dit met een sterke focus. Zie het als een gloeilamp die in alle richtingen schijnt versus een zaklamp die slechts een beperkt gebied beschijnt maar dit gebied daardoor wel extra belicht.

Daarom herinneren vrouwen zich vaak nog vele details van een bepaalde gebeurtenis of waar ze zijn geweest, waar een man die niet eens heeft opgemerkt laat staan onthouden. Zijn mind is ook niet getraind om al die details te onthouden. Daar waar vriendinnen elkaar uitgebreide verhalen met allerlei details kunnen vertellen – en die onthouden – haken de meeste mannen af als het verhaal te gedetailleerd wordt. Als het een grote woordenbrij is zal hij bewust of onbewust proberen te gokken wat de belangrijkste stukken zijn om te onthouden en zich afsluiten voor de rest omdat hij anders overspoeld raakt. Dat kan makkelijk negatief worden uitgelegd als desinteresse.

Dit wetende kunnen ze elkaar helpen. Het helpt als zij een verhaal vertelt aan hem dat belangrijk voor haar is, dat ze er rekening mee houdt dat hij niet alles kan onthouden. Of ze beperkt de details en geeft zoveel mogelijk de hoofdlijnen of ze geeft aan welke stukjes belangrijk zijn. Hij kan ook aan haar vragen als het verhaal te gedetailleerd wordt welke dingen belangrijk voor haar zijn om te onthouden. Zie zijn vraag dan als een daad van liefde en betrokkenheid in plaats van als negatief.


In hoeverre voel ik me veilig….

Het is iets waar veel mannen zich geen voorstelling bij kunnen maken simpelweg omdat ze het aanzienlijk minder of zelden ervaren. Vraag een zaal vol mannen wie zich in het afgelopen half jaar onveilig heeft gevoeld in enige situatie en misschien dat een kwart zijn vinger opsteekt. Dezelfde vraag in de afgelopen maand en slechts een klein groepje zal zijn vinger opsteken en zeer waarschijnlijk niemand in de afgelopen week. Stel dezelfde vraag aan een zaal met vrouwen en het beeld zal volstrekt anders zijn met nog velen die hun vinger zullen opsteken over de afgelopen week.

Focus op hun persoonlijke veiligheid is voor veel vrouwen een dagelijks ritueel. Als ze onderweg zijn scannen ze bewust of onbewust vrijwel continu hun omgeving op mogelijk onveilige situaties. Hun gespreide waarneming waar ik zojuist over vertelde helpt ze daarbij. Dat betekent dus ook dat ze vaker een ervaring hebben van zich onveilig voelen en dat ze er dus op gebrand zijn onveilige situaties uit de weg te gaan. Veelvuldig betreft dit mannen.

Als een man zijn stem verheft of op de een of andere manier een negatieve houding uitstraalt, is het belangrijk dat hij zich realiseert dat dit op zijn partner een veel heftiger impact heeft dan wanneer dit andersom zou zijn. Haar reflex zal zijn om hem uit de weg te gaan. Hij wordt onveilig voor haar.  Voor de meeste mannen geldt gelukkig dat het laatste wat zij zouden willen, is dat hun geliefde zich onveilig voelt in de relatie. Er is geen beste manier hoe hier mee om te gaan. Heb het er met elkaar over als hier wel eens sprake van is. Bewustwording doet vaak al heel veel aan beide kanten.


Wil je meer weten?

Er is nog zoveel meer te ontdekken over elkaars verschillen. Het is niet alleen leuk om daar in te duiken, het gaat wederzijds begrip brengen en je helpen in je communicatie. Alison Armstrong een van de beste op dit gebied. Vanuit de belevingswereld van een vrouw weet zij de verschillen heel goed uit te leggen. Een andere bekende auteur is John Gray, de schrijver van de boeken over Mars en Venus. In zijn boeken geeft hij tips hoe je de verschillen kunt verwerken in de manier waarop je communiceert met je partner.

Comentários


bottom of page